În genul… revistei Cuvântul liber, de Nicolae Steinhardt (comentariu literar, rezumat literar, aprecieri critice)

În genul... revistei Cuvântul liber, de Nicolae Steinhardt, este un text literar text scris în memoria veşnică a lui Nae Caţavencu şi a cărui primă ediţie a fost publicată în volumul de debut În genul... tinerilor în 1934 la Bucureşti.

„Cuvântul liber” este o revistă săptămânală politică, literatură, teatru şi artă. Apare la Bucureşti ca serie a III-a (1933-1936) a publicaţiei cu acelaşi titlu (1919-1921, 1924-1926). Director: Tudor Teodorescu-Branişte. Este o revistă de stânga, fiind editată de concernul de presă „Adevărul” şi „Dimineaţa”. Redactori: M.R. Paraschivescu, Alexandru Sahia, Geo Bogza şi Eugen Jebeleanu. Alţi colaboratori: Demostene Botez, Al. T. Stamatiad, Camil Baltazar, Ştefan Roll, Şerban Cioculescu, Felix Aderca, N.D. Cocea, Anton Holban, Aron Cotruş, Mihail Celarianu etc.

credinţa noastră (manifest-program)

Revista noastră apare într-un moment când sunt chestiuni importante şi arzătoare la ordinea zilei. Ele stau într-o indisolubilă legătură cu frazeologia conservatoare azi la modă. E uşor să iei peste picior ideile de libertate şi egalitate şi unul dintre cei mai îndârjiţi conservatori, Caragiale, a făcut-o - s-o recunoaştem - cu destul talent. Dar satira lui este o armă cu două tăişuri. Onorabilii de astăzi ar face bine să citească şi discursul lui Farfuridi, unde sunt atât de bine descrişi. Ascultaţi. Nu vorbesc oare la fel? Nu spun ei: chestiuni politice de la care atârnă viitorul, prezentul şi trecutul ţării? Nu vorbesc ei de zguduiri şi idei subversive? De poporul, naţiunea, România, ţara în sfârşit care a dat mereu în orice ocazii solemne probe de tact, cu bun-simţ, pentru că Europa... de la care putem zice depinde? Le vorbeşti de reforme? Ei răspund: Din două una, daţi-ne voie: ori să se revizuiască, primim! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primim! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi. Am zis!

Aţi recunoscut stilul modernilor noştri conservatori.

A rămas acelaşi cu cel de altădată.

 

Ei bine, noi voim să rupem cu această tradiţie şi să aducem un cuvânt cu totul nou.

Faţă cu o asemenea declaraţie, oricine e în drept să se întrebe care sunt ideile noastre. Le răspundem: ele sunt simple.

Iată ce zicem noi, şi împreună cu noi trebuie să zică de asemenea toţi aceia care nu vor să cadă la extremitate, adică, vreau să zic, să fie moderaţi. Toţi aceia care nu se lasă tentaţi de exageraţiuni, care vor să lupte contra ideilor reacţionare. Noi respectăm ideile, opiniunile, numai să fie sincere. Respectăm orice opiniune. Dar să nu ni se vină cu idei învechite, cu opiniuni ruginite şi să ne sperie mereu cu Rusia bolşevică, cu Europa, cu zguduiri, cu teorii subversive. Asta nu mai merge. Ştim noi ce valorează; nu se prinde. Astfel de opiniuni nu le respectăm, să ni se dea voie s-o spunem. Şi dacă ni se pomeneşte mereu de istorie, apoi să vedem dacă e vorba de istorie şi de tradiţie, să vedem ce te-nvaţă istoria mai întâi si-ntâi? Or, să ştie onorabilii conservatori că mai întâi si-ntâi istoria ne învaţă anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc. Ba chiar dă înapoi. Căci legea progresului aşa este, că cu cât mergi mai iute, cu atât ajungi mai departe.

Check Also

Marin Tarangul – date biobibligrafice

Născut în 1938 la Bucureşti, veritabil colecţionar de titluri de doctorat obţinute în România şi …

Dicţionar Eminescu – nume proprii, de Horia Zava (comentariu literar, rezumat literar, aprecieri critice)

Dicţionar Eminescu – nume proprii, de Horia Zava, este un volum a cărui primă ediţie …

Stelele cardinale. Eseu despre Eminescu, de Ştefan Cazimir (comentariu literar, rezumat literar, aprecieri critice)

Stelele cardinale. Eseu despre Eminescu, de Ştefan Cazimir, este un volum a cărui primă ediţie …

Ipoteşti. Casa memorială „Mihai Eminescu”, de Valentin Coşereanu (comentariu literar, rezumat literar, aprecieri critice)

Ipoteşti. Casa Memorială „Mihai Eminescu”, de Valentin Coşereanu, este un volum a cărui primă ediţie …

George Călinescu despre Casa memorială „Mihai Eminescu” din Ipoteşti

„Locuinţa părin­tească nu era palat boieresc, ci o casă modestă de ţară, dar încăpătoare şi …

Munţii White

Munţii White (White Mountains) sunt un segment al Munţilor Apalaşi. Se întind pe 140 km …

Vitalie Cliuc

Vitalie Cliuc (19 iunie 1925, Chişinău, Basarabia) – poet. Fiul lui Vasile Cliuc şi al …

Alexandru Claudian – biografie

Alexandru Claudian (8 aprilie 1898, Cernavodă, judeţul Constanţa – 16 octombrie 1962, Bucureşti) – poet …

Eugen Cizek – biografie

Eugen Cizek (prenumele la naştere: Eugen Antoniu) (24 februarie 1932, Bucureşti) – istoric literar. Fiul …

Andrei Ciurunga – biografie

Andrei Ciurunga (pseudonimul literar al lui Robert Eisenbraun) (28 octombrie 1920, Cahul, Basarabia – 6 …